19 september 2024

Inspiratiemiddag over inwerken, trainen & opleiden van technische medewerkers

Op donderdag 29 augustus 2024 vond op het Marineterrein in Amsterdam de GPAL inspiratiemiddag plaats, een middag die in het teken stond van een nieuwe visie op het opleiden, inwerken en trainen van medewerkers binnen de technische sector. 


Het centrale thema? Hoe we flexibeler en schaalbaarder kunnen opleiden in een tijd waarin personeelstekorten en capaciteitsproblemen steeds nijpender worden. Dit vraagt om een fundamentele verandering in hoe we denken over opleiden en trainen. 


Waar traditionele opleidingsmethodes vast blijven hangen in fysieke lessen die veel tijd en middelen kosten, biedt een digitale, hybride aanpak veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan instructievideo’s die je altijd kunt terugkijken, waardoor de ‘vergeetcurve’ (die er normaal gesproken voor zorgt dat je na een paar dagen de helft van de lesstof alweer kwijt bent) verslagen wordt. En het mooiste is: deze aanpak maakt het opleiden niet alleen effectiever, maar ook een stuk toegankelijker voor meer mensen.

Tijdens de inspiratiemiddag deelden 6 sprekers hun unieke kijk op hoe deze nieuwe manier van opleiden eruit kan zien. Zeer interessant om inspiratie op te doen voor iedereen die zich bezighoudt met het innoveren van opleiden en trainen!

Een introductie van het ‘nieuwe leren’ – Erik Liet

Erik Liet, CEO van GPAL, opende de middag door een nieuwe visie van leren te introduceren waarin digitalisatie centraal staat. GPAL heeft een duidelijke visie: als we opleidingen en trainingen opnemen op video, bijvoorbeeld voor mbo-certificaten, maken we die kennis niet alleen schaalbaar, maar ook blijvend beschikbaar. Deze video’s kunnen worden ingezet als aanvulling op fysieke lessen, maar ook zelfstandig worden gebruikt. Het grote voordeel? Leren kan voortaan overal en altijd. Of je nu ’s avonds op de bank zit of een pauze hebt op het werk, die leerstof is altijd binnen handbereik.

Hoe AI inwerken, trainen en opleiden kan versnellen – Jeroen Bakker

In lijn met deze nieuwe visie van opleiden, liet Jeroen Bakker, managing director bij GPAL, zien hoe AI het maken van content voor trainingen en opleidingen kan versnellen. Hij liet zien hoe je met AI snel nieuwe content kunt maken, maar ook hoe je bestaande content razendsnel kan omzetten naar verschillende talen en formats, zoals video. Ook demonstreerde hij hoe AI steeds meer geïntegreerd wordt binnen GPAL. Zo wordt leren niet alleen makkelijker, maar ook leuker.

Wil jij ook AI inzetten voor het maken van opleidingen?
Klik hier en ontdek meer!

Hybride leren als gamechanger – Arjen Binkhorst

Het mooie aan de inspiratiemiddag was dat de ideeën ook meteen handen en voeten kregen. Geen vage theorieën, maar concrete voorbeelden. Arjen Binkhorst van JouwOpleiding vertelde bijvoorbeeld hoe MBO-deelcertificaten gecombineerd kunnen worden met digitalisatie om opleidingen effectiever en sneller te maken. Door opleidingen op video vast te leggen en beschikbaar te maken voor alle bedrijven en het onderwijs worden lerenden beter ondersteund, zelfs wanneer een tekort aan instructeurs en praktijkbegeleiders een uitdaging is. Arjen’s boodschap was helder: hybride leren is niet alleen iets van de toekomst, het is nu al een efficiënter alternatief voor traditionele onderwijsmethodes.

Het mobiele opleidingslokaal – Gijsbert Bos

Een van de leukste momenten van de dag was misschien wel de presentatie van Gijsbert Bos van GijsOnderwijs. Gijs ontwikkelt en geeft technische trainingen op een wel heel bijzondere manier. Hij rijdt met zijn ‘leslokaal op wielen’ naar de leerlingen toe om daar, op locatie, trainingen te geven. Een innovatieve toevoeging is het gebruik van video om de basis-trainingen op een interessante en effectieve manier te presenteren. Natuurlijk had Gijs ook zijn mobiele opleidingslokaal ook mee op de inspiratiemiddag en kregen de deelnemers tijdens de pauze zelfs de kans om zijn lesmateriaal uit te proberen.

De praktijk aan het woord – Laura Willems

Laura Willems van PronkGroep gaf ons een kijkje achter de schermen bij haar organisatie en vertelde openhartig over de uitdagingen en de weerstand die zij tegenkwamen met digitalisatie in de praktijk. Een verfrissend eerlijk verhaal, vol met lessen die andere organisaties kunnen meenemen wanneer ze een vergelijkbare overstap willen maken naar een modernere manier van opleiden: begeleid mensen stap voor stap en moedig hen aan om te beginnen, ook als het nog niet perfect is.

 

Resultaten van het onderzoek naar bedrijfsscholen – Rico Hoeboer

Het vinden van gekwalificeerde docenten en instructeurs is een van de grootste uitdagingen die bedrijfsscholen tegenkomen. Deze huidige tekorten staan zelfs vaak de wens om te groeien in de weg. 80% van bedrijfsscholen wil daarom naar een hybride vorm van opleiden toe. Maar hoe pak je dit goed aan? Volgens Rico ligt de sleutel in meer samenwerking en kennisdeling.

Zelf een kijkje nemen? Download nu het onderzoek
Klik hier !

Ten slotte

Wat deze middag ons heeft laten zien, is dat er genoeg uitdagingen zijn, maar dat er ook tal van oplossingen zijn. Oplossingen die haalbaar en schaalbaar zijn, en die ons helpen om efficiënter op te leiden in een sector die dat hard nodig heeft. De filosofie die tijdens de inspiratiemiddag werd gepresenteerd, is niet alleen een visie voor de toekomst, maar iets wat vandaag al in de praktijk wordt gebracht. Kortom, het was een middag vol inspiratie, praktijkvoorbeelden en nieuwe ideeën die de toekomst van onze sector zullen vormgeven.

Op naar de volgende editie!

Neem contact op met GPAL

Als je meer wilt weten over GPAL en wat GPAL voor je eigen organisatie kan betekenen, vertellen we je graag meer!

“Bij GPAL helpen we je graag verder. Samen met onze klanten blijven wij ons product verrijken en verbeteren”