5 juni 2020

CASE: Opleiden middels video-instructies binnen het OTCLOG. 

Het Opleidings- en Trainingscentrum Logistiek (OTCLOG) verzorgt alle logistieke opleidingen binnen Defensie. Hier komen zowel mensen van de marine, luchtmacht en de landmacht om een opleiding te volgen die zij nodig hebben voor hun functie. Hieronder vallen opleidingen zoals plaatwerken, Battle Damage Repair (BDR), monteur klein genie materieel en monteur generieke bouwmachines. 

Al langere tijd is het OTCLOG bezig met het innoveren van onderwijs en hebben hiervoor al meerdere organisaties uitgenodigd om hen daarbij te komen helpen. GPAL was hier één van en viel erg goed in de smaak. 

“GPAL sprong er echt tussenuit. Vooral door de diversiteit waarop het ingezet kan worden; om oriënterende instructies te geven, theorie/praktijkopdrachten te krijgen en in te leveren,  maar de app kan ook als naslagwerk gebruikt worden. Door de duidelijkheid van het systeem en de gebruiksvriendelijkheid kan men snel zelf aan de slag. Ik denk oprecht dat GPAL een innovatie is die gaat helpen bij het onderwijs van de toekomst.”
– Ferry, Commandant Instructie peloton Voertuig Technische Systemen  

De Uitdaging

Binnen het instructiepeloton voertuig technische systemen zijn er vele vacatures en de werkdruk is niet veranderd. Een echte uitdaging voor het OTCLOG was dan ook om met minder instructie capaciteit hetzelfde opleidings quotum te halen. 

 In deze tijd, waarin COVID-19 een belangrijke factor is, zag het OTCLOG de kans om met GPAL meer leerlingen instructie te kunnen geven op afstand, waardoor alleen het praktijklessen in de veilige leeromgeving nog op de school hoeven plaats te vinden.

De Aanpak 

GPAL wordt binnen het OTCLOG voornamelijk gebruikt voor het digitaliseren van simpele oriënterende instructies. Dit gaat uitgebouwd worden totdat er een hele opleiding in GPAL staat, zodat de leerling van begin tot eind een opleiding middels GPAL kan volgen. Nadat er een aantal opleidingen gegeven zijn middels GPAL, kan er een evaluatie gaan plaatsvinden, zodat de voor en nadelen bekend worden. Tot het zo ver is, is er nog veel werk te doen.

“In het begin is het natuurlijk even onwennig om jezelf op video te horen en zien, maar na 2 of 3 video’s gemaakt te hebben, verdwijnt dat compleet en gaat het steeds beter.”

Iedere leerling krijgt nu een individueel leertraject in een leertaken boek. In het boek staan verschillende oefeningen met QR-codes. Zodra de QR-codes gescand wordt met de GPAL App komen precies de juiste instructiefilmpjes naar boven en kan de leerling zelfstandig gaan oefenen en leren. Zoals bijvoorbeeld bij de opleiding bewerkingstechniek. Hier leren leerlingen om goed materialen te bewerken. Aan de ene kant staan dan de QR codes en aan de andere kant staat de bouwtekening die gemaakt moet worden. De QR-codes zijn echter niet alleen te vinden in de leertaken boeken, maar ook op verschillende machines (zie foto hieronder, rechts in de hoek). 

“Je merkt aan leerlingen dat ze na het kijken van een instructievideo heel snel aan de slag kunnen gaan en dat verloopt eigenlijk heel soepel. Ook kan de instructeur een stapje terug doen en meer individuele feedback en aandacht geven aan leerlingen.”

Na het kijken van de instructievideo’s kan de leerling dus zelfstandig de handelingen gaan oefenen. Zodra de handeling eenmaal onder de knie is, kan deze gefilmd worden door de leerling zelf. Na zelf de video geëvalueerd te hebben, kan deze worden upgeload in de GPAL ‘leeromgeving’,  waar deze achteraf bekeken wordt door de opleider die persoonlijke feedback kan geven. Op dit moment heeft nog niet iedere leerling toegang tot een eigen device en worden de videoinstructies bekeken op de Ipad van de instructeur. Deze technische problemen zullen met de tijd nog wel gladstrijken en de opleidingen zullen steeds individueler worden. 

“GPAL kan goed gebruikt worden om frontaal onderwijs te digitaliseren, maar wij gaan nog een stap verder door het in de handen van de leerlingen te leggen. Die moet, samen met een leer buddy, video-opdrachten maken en dus niet alleen leren, maar ook kennis demonstreren.” 

Zie hoe GPAL wordt ingezet op het OTCLOG

De Resultaten

Momenteel is het OTCLOG nog hard bezig om de opleidingen in GPAL te zetten en verwachten dat GPAL  in december of begin volgend jaar volledig gebruikt zal worden. Toch zijn er al een aantal positieve resultaten te zien en nog veel meer verwacht. 

Enthousiasme over sneller en beter onderwijs

De meeste instructeurs en leerlingen zijn erg enthousiast over het gebruik van video-instructies. Met video’s kun je echter veel beter je eigen tijd indelen. Het kijken van instructievideo’s zorgt voor meer afwisseling en geeft vooral de kennis die echt nodig is. 

Ferry legt uit: 

“Technische mensen zijn visueel ingesteld. Op een technische opleiding kun je dan natuurlijk niets beter doen dan visueel onderwijs aan te bieden. Je merkt gewoon dat leerlingen sneller leren en de stof begrijpen, en daar gaat het uiteindelijk om.”

In plaats van een uur te luisteren naar een docent en vervolgens alles weer te vergeten, gaan leerlingen nu zelf veel productiever aan de slag. Op deze manier kan GPAL goed aansluiten op de behoeften van de specifieke doelgroep. 

GPAL structureel gebruiken in nieuwe opleidingen

In de toekomst zal het opleidingen-bureau GPAL structureel gaan implementeren. Op het moment dat een nieuwe opleiding geschreven wordt, zal GPAL daar automatisch deel van uitmaken. Leerlingen die de nieuwe opleidingen volgen zullen dus meteen kennis maken met de nieuwe manier van zelfstandig leren. Om deze reden ligt de nadruk nu binnen het OTCLOG vooral op het veranderen van de oudere opleidingen en mensen enthousiast te maken voor GPAL. En dit werkt erg goed. 

“We kunnen mensen ook echt warm maken voor GPAL. Ook omdat de leerlingen zo enthousiast zijn wordt de leraar ook echt enthousiast.” 
– Ferry

Toekomst: GPAL als naslag 

In de toekomst zal GPAL niet alleen voor de opleiding ingezet worden, maar ook als naslag voor de leerling. Zodra de leerling zijn opleiding heeft afgerond, zullen de GPAL app en de video-instructies altijd beschikbaar blijven. Als de nieuwe werknemer op de werkvloer staat en het even niet meer zeker weet, kan hij altijd nog de instructievideo’s terug kijken om zo even de kennis op te frissen. GPAL functioneert dan zelfs als performance support. 

“Als mensen bijvoorbeeld op uitzending gaan dan nemen ze een Ipad of ander device mee en kunnen daar ter plekke inloggen op hun GPAL-account. Ze kunnen dan daar op locatie nog video’s terug kijken. Zo bieden wij nog een laatste steuntje in de rug.” 

Het OTCLOG is zover erg positief. Aan het eind van dit jaar weten we echter nog meer.

Benieuwd hoe het er nu voor staat met het OTCLOG? Lees hier het vervolg!

Neem contact op met GPAL

Als je meer wilt weten over GPAL en wat GPAL voor je eigen organisatie kan betekenen, vertellen we je graag meer!

“Wij helpen bedrijven graag met het versnellen van opleiden en trainen.”

Rico - Salesmanager GPAL