16 oktober 2023

Volg deze 15 tips & versimpel het digitaal geven van trainingen over complexe producten

Het uitrollen van een complex product gaat vaak gepaard met een behoefte aan grondige training voor eindgebruikers. Dit wordt echter gecompliceerd als je rekening moet houden met een breed scala aan achtergronden, vaardigheden en locaties van de gebruikers. 

In het digitale tijdperk is het meer dan ooit mogelijk om deze trainingen online aan te bieden. Hoe doe je dat op een manier die zowel effectief als toegankelijk is? Hier zijn onze beste 15 tips en strategieën om jouw digitale trainingen te versimpelen en te verbeteren!  

Tip 1 –  Breek trainingen op in kleinere delen

Complexe materie kan overweldigend zijn. Het opsplitsen van de inhoud in kleinere, behapbare modules maakt het makkelijker te begrijpen en toe te passen. Een gebruiker kan zich beter concentreren op één specifiek aspect van het product, in plaats van overweldigd te raken door een bombardement aan informatie.

Tip 2 – Maak gebruik van diverse leermethoden

Iedereen heeft een andere leerstijl. De één leert door te doen, de ander door te lezen en weer een ander door te luisteren of kijken. Gebruik diverse vormen van content zoals video’s, webinars, interactieve quizzen en trainingsboeken om aan verschillende behoeften tegemoet te komen.

Tip 3 – Creëer realistische oefenscenario’s

Mensen leren het beste als de kennis direct toepasbaar is. Zorg voor realistische oefenscenario’s waarin de gebruiker het product kan gebruiken in een gecontroleerde, maar realistische omgeving. Hierdoor kunnen ze de nieuwe kennis meteen in de praktijk brengen. Dit bevordert de retentie.

Tip 4 – Integratie met de werkplek

Als het mogelijk is, integreer dan oefeningen en taken die direct in de werkomgeving van de gebruiker kunnen worden toegepast. Dit maakt de training niet alleen praktischer, maar helpt ook om de kloof tussen theoretische kennis en praktische toepassing te overbruggen.

Tip 5 – Implementeer feedback loops

Bouw mechanismen in voor onmiddellijke feedback. Als een gebruiker een fout maakt tijdens een oefening, geef dan direct feedback en biedt een oplossing aan. Dit helpt bij het consolideren van de leerervaring en voorkomt dat foute informatie wordt onthouden.

Tip 6 – Maak het mobielvriendelijk

We leven in een tijd waarin mensen steeds mobieler worden. Het trainingsmateriaal moet daarom toegankelijk zijn op verschillende apparaten, waaronder smartphones en tablets, om leren op elk moment mogelijk te maken.

Tip 7 – Maak content zoekbaar en toegankelijk.

Gebruikers willen vaak snel een specifiek probleem oplossen. Maak je content makkelijk doorzoekbaar met tags en een solide zoekfunctie. Zo kunnen gebruikers snel vinden wat ze nodig hebben zonder door een zee van informatie te moeten waden. Ook kun je denken aan QR-codes in werkboeken of op bepaalde apparaten om snel bij de juiste (visuele) informatie uit te komen.

Tip 8 – Heldere doelstellingen en milestones

Zorg ervoor dat de gebruikers weten wat er van hen verwacht wordt. Heldere doelstellingen en mijlpalen kunnen gebruikers een gevoel van voldoening geven en hen helpen om gemotiveerd te blijven tijdens de training.

Tip 9 – Maak gebruik van gamification

Mensen zijn van nature competitief en vinden het leuk om spelletjes te spelen. Voeg spelelementen toe aan je training, zoals scores, badges en leaderboards. Dit kan de betrokkenheid en retentie verhogen, waardoor gebruikers meer gemotiveerd zijn om de training te voltooien en de informatie te onthouden. Let wel op dat je hier niet in doorslaat. In een professionele omgeving gelden toch andere voorwaarden dan in de consumentenmarkt.

Tip 10 – Zorg voor peer-to-peer ondersteuning

Maak het mogelijk om te reageren op de lesstof. Bijvoorbeeld door reacties onder instructievideo’s te kunnen plaatsen. Soms is de beste mentor een collega die het product al begrijpt. Dit versterkt ook het gevoel van een gemeenschap rondom je product.

Tip 11 – Bied continue ondersteuning

Training zou niet eenmalig moeten zijn. Nieuwe functies worden toegevoegd, en oude functies worden soms aangepast of verwijderd. Continue ondersteuning en updates van trainingsmateriaal zijn daarom cruciaal. Trigger medewerkers om zo nu en dan ook terug te keren naar de leeromgeving. Dit kun je bijvoorbeeld doen met nieuwe updates.

Tip 12 – Aanpasbare leerpaden

Niet iedereen begint op hetzelfde kennisniveau. Bied gebruikers de mogelijkheid om hun eigen leerpaden te kiezen op basis van hun bestaande kennis en vaardigheden. Zo kunnen beginners de basisprincipes leren, terwijl gevorderde gebruikers meteen kunnen doorgaan naar complexere onderwerpen.

Tip 13 – Maak gebruik van korte herhalingen

Spaced repetition (gespreide herhaling) helpt bij het verankeren van kennis. In plaats van alle informatie in één keer te geven, bied deze op verschillende momenten opnieuw aan. Dit kan in de vorm van dagelijkse of wekelijkse opfriscursussen of via een app die herinneringen stuurt.

Tip 14 – Gebruik begrijpelijke taal

Vermijd jargon en technisch complexe taal waar mogelijk. Als het nodig is om specifieke terminologie te gebruiken, zorg dan voor een duidelijke uitleg of een woordenlijst. Uiteraard is het wel aan te raden om alom geaccepteerd bedrijfsjargon te gebruiken. Dit zorgt voor herkenning en voelt meer als ‘eigen’ aan.

Tip 15 – Meten is weten

Tot slot, vergeet niet de effectiviteit van de training te checken. Dit kan gedaan worden door middel van quizzen, feedbackformulieren, en het monitoren van gebruikersinteractie met het product.

Dus…. 

Door deze strategieën te implementeren, kun je het digitaal geven van gebruikerstrainingen voor complexe producten niet alleen vereenvoudigen, maar ook effectiever maken. Het is een investering in klanttevredenheid en productiviteit die zich op de lange termijn dubbel en dwars terugbetaalt.

15 tips geïntegreerd in 1 video-based platform 

GPAL onderschrijft al deze tips en geeft op elk onderdeel een mogelijkheid om dit effectief toe te passen. Het platform is flexibel in te richten. Daardoor kun je als bedrijf kiezen wat het beste bij jouw cultuur of leeruitdaging past. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden met GPAL? 

Maak dan snel een afspraak met één van onze collega’s.

Neem contact op met GPAL

Als je meer wilt weten over GPAL en wat GPAL voor je eigen organisatie kan betekenen, vertellen we je graag meer!

“Bij GPAL helpen we je graag verder. Samen met onze klanten blijven wij ons product verrijken en verbeteren”