17 juli 2024

Single sign-on (SSO) mogelijk bij GPAL

In het huidige digitale tijdperk, waarin bedrijven afhankelijk zijn van een breed scala aan applicaties en diensten, speelt Single Sign-On (SSO) een steeds belangrijkere rol. SSO is een authenticatietechnologie waarmee gebruikers met één set inloggegevens toegang kunnen krijgen tot meerdere applicaties en systemen. Deze technologie wordt om verschillende redenen steeds crucialer voor bedrijven. In dit artikel bespreken we waarom SSO aan belang wint, wat de voordelen ervan zijn en welke mogelijkheden GPAL momenteel biedt.

GPAL ondersteunt SSO

Het is voor klanten van GPAL mogelijk om gebruik te maken van Single sign-on (SSO) in combinatie met OAuth 2.0. GPAL ondersteunt op dit moment twee type SSO servers:

• Okta
  • Microsoft Entra ID

In alle gevallen geldt dat een SSO-koppeling moet worden ingeregeld en getest. Dit gebeurt uiteraard in overleg en vergt inspanning van beide kanten.

Waarom Single sign-on ook voor jouw organisatie een goed idee?

GPAL heeft een grote diversiteit aan gebruikers. Wat al deze organisaties gemeen hebben, is dat zij hun data goed willen beschermen. Een belangrijk onderdeel in deze veiligheidswens is in te vullen met gedegen gebruikers beheer. Single sign-on vereenvoudigd dit proces. Lees in het uitklapmenu welke voordelen Single sign-on nog meer heeft.

“Het idee dat je niet meer hoeft om te kijken naar het gebruikersbeheer geeft een rustig gevoel.”

Jeroen – CISO van GPAL

Een van de grootste voordelen van SSO is de verbeterde gebruikerservaring. Medewerkers hoeven slechts één set inloggegevens te onthouden, wat het inlogproces aanzienlijk vereenvoudigt. Dit vermindert de frustratie en tijd die wordt besteed aan het resetten van wachtwoorden of het beheren van meerdere accounts. Een soepelere gebruikerservaring kan leiden tot hogere productiviteit en tevredenheid onder medewerkers.

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, kan SSO de beveiliging van een bedrijf versterken. Door gebruikers te dwingen slechts één sterk wachtwoord te gebruiken en deze te combineren met aanvullende beveiligingsmaatregelen zoals multi-factor authenticatie (MFA), kunnen bedrijven de kans op wachtwoordgerelateerde inbreuken verminderen. Bovendien kunnen IT-beheerders beter toezicht houden op inlogactiviteiten en snel verdachte activiteiten identificeren.

Voor IT-afdelingen biedt SSO aanzienlijke voordelen op het gebied van efficiëntie. Het centraliseren van het authenticatieproces maakt het eenvoudiger om gebruikersrechten te beheren en toegang tot verschillende systemen te controleren. Dit kan vooral nuttig zijn voor bedrijven met een groot personeelsbestand of met medewerkers die regelmatig wisselen van rol of verantwoordelijkheden.

De implementatie van SSO kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Minder tijd en middelen worden besteed aan wachtwoordbeheer en helpdesktickets voor wachtwoordresets. Bovendien kan een verbeterde beveiliging door SSO helpen dure beveiligingsinbreuken te voorkomen, wat op lange termijn aanzienlijke besparingen kan opleveren.

Voor veel bedrijven is naleving van regelgeving een belangrijke overweging. SSO kan helpen bij het naleven van verschillende beveiligingsnormen en voorschriften, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie. Door gecentraliseerd toezicht en verbeterde beveiligingsprotocollen kunnen bedrijven eenvoudiger aan de vereisten voldoen en audits doorstaan.

Met de toenemende adoptie van cloud-diensten en mobiele toepassingen, biedt SSO een oplossing om de toegang tot verschillende platforms en apparaten te vereenvoudigen. Of het nu gaat om toegang tot SaaS-applicaties, interne systemen of mobiele apps, SSO zorgt voor een naadloze en veilige toegangservaring voor gebruikers, ongeacht hun locatie of apparaat.

Neem contact op met GPAL

Als je meer wilt weten over GPAL en wat GPAL voor je eigen organisatie kan betekenen, vertellen we je graag meer!

“Bij GPAL helpen we je graag verder. Samen met onze klanten blijven wij ons product verrijken en verbeteren”