Onlangs voerden wij een uitgebreid onderzoek uit onder bedrijfsscholen in de technische dienstverlening.
Dit onderzoek laat zien waar de knelpunten én grootste kansen liggen voor bedrijfsscholen, vooral in tijden van grote capaciteitstekorten. Daarnaast bieden we een visie op de toekomst om organisaties op weg te helpen naar een succesvolle digitalisatie van hun bedrijfsschool.
Het vinden van gekwalificeerde docenten en instructeurs is een grote uitdaging voor bedrijfsscholen. Deze huidige tekorten staan vaak de wens om te groeien en uit te breiden in de weg.
“Ook bedrijfsscholen kampen met personeelstekorten, terwijl ze juist vaak worden gezien als dé oplossing tegen personeelstekorten in de organisatie.”
– Quote uit interview
Medewerkers in de techniek zijn schaars, waardoor het goed opleiden van nieuwe werknemers (en zij-instromers) essentieel is. Een bedrijfsschool wordt echter niet alleen gezien als een manier om medewerkers op te leiden voor de specifieke behoeftes van de organisatie, maar ook om hen te verbinden en te boeien.
“Met een bedrijfsschool kun je meer boeien, binden en behouden. Je kunt mensen aantrekken door een hoger salaris te bieden, maar dat is niet genoeg. Wij zeggen dan; laat mensen zichzelf ontwikkelen. Op die manier kunnen we ze ook proberen te behouden, omdat ze een boeiende baan hebben met voldoende uitdagingen.”
– Quote uit interview
Tegenwoordig willen steeds meer bedrijfsscholen digitaliseren. Hiermee kunnen lerenden sneller zelfstandig aan de slag, worden docenten ontlast en gaat de kwaliteit omhoog. Toch faciliteert slechts 23% van bedrijfsscholen momenteel een hybride vorm van lesgeven, waarin zowel fysieke als digitale elementen verweven zitten.
Het advies om te digitaliseren heb je misschien al wel vaak gehoord, maar de belangrijkste vraag blijft: “Hoe doe je dit op een goede manier?”
Wij bieden een visie op de toekomst gericht op meer samenwerking binnen de sector. Op dit moment doen veel bedrijfsscholen hetzelfde; ze geven gelijksoortige opleidingen, en maken dezelfde content. Dit is inefficiënt, tijdrovend en vergankelijk. Vooral in een sector die zo snel ontwikkeld als de technische branche is het lastig om kennis relevant en up-to-date te houden…..
Download hieronder het GRATIS onderzoek naar bedrijfsscholen en ontdek nog meer inzichten lees meer over de visie van het nieuwe opleiden!
Als je meer wilt weten over GPAL en wat GPAL voor je eigen organisatie kan betekenen, vertellen we je graag meer!
“Bij GPAL helpen we je graag verder. Samen met onze klanten blijven wij ons product verrijken en verbeteren”