De Defensie Vaarschool is het onderdeel van de Marine waar Defensie breed, nautisch gerichte opleidingen worden gegeven. Denk hier bijvoorbeeld aan vaarbewijzen, brugsimulaties en bevoorraden op zee.

“Dit is echt BGO omdat je het de leerlingen echt zelf laat doen”
– John Wennink

De uitdaging

De lessen van de Defensie Vaarschool zijn over het algemeen heel praktisch van aard. Dat past bij het vak: dingen doen met je handen.
Door COVID-19 kwamen de leerlingen echter thuis te zitten en vervielen de praktische lessen. De leerlingen moesten thuis zelfstandig aan het werk, zonder de uitleg van docenten die voordoen hoe de dingen gedaan moeten worden, zoals bijvoorbeeld het maken van steken en knopen.
De school richtte zo snel mogelijk online onderwijs in en boekte hiermee al snel goede resultaten. Ze misten echter nog duidelijke instructievideo’s om de leerlingen te triggeren om thuis te gaan leren en oefenen. Deze video’s laten maken door de audiovisuele dienst van Defensie zou te veel tijd in beslag nemen en ook niet makkelijk zelf aanpasbaar zijn.
Al snel kwam vanuit de docenten het idee om daarom zelf instructievideo’s te maken. De vraag was alleen hoe ze deze video’s het beste bij de leerlingen konden krijgen. En hier kwam GPAL goed van pas. De uitdaging is duidelijk: Snel praktisch online onderwijs opzetten aan de hand van duidelijke en handige video-instructies in de GPAL-app voor alle leerlingen die thuis zitten door de ontwikkelingen rondom COVID-19.

De Aanpak

Nadat ze een korte uitleg hadden gekregen over hoe GPAL te gebruiken, is de DVS met een klein team direct aan de slag gegaan met het maken van instructievideo’s. Binnen een paar weken waren er tientallen video’s met instructies en opdrachten beschikbaar
in de GPAL-app voor alle leerlingen. Deze konden meteen gebruikt worden tijdens het leren op afstand. Zo konden leerlingen ook thuis praktisch aan de slag, zoals met het oefenen van steken en knopen aan de hand van de video’s. Ook kregen de leerlingen de opdracht om thuis video’s te maken van de opdrachten en deze te uploaden in GPAL, ter beoordeling van de docent. Binnen slechts twee weken kon op deze manier het praktisch onderwijs worden hervat vanaf
een afstand.

“We kregen volledige medewerking van Defensie in tijd en benodigde middelen”
– John Wennink

De Resultaten

Verbeterd en flexibel onderwijs
GPAL draagt bij aan de flexibilisering van het onderwijs. Zo kunnen de video’s in de app op talloze manieren ingezet worden. Zowel voor het leren, toetsen en ophalen van kennis. Ook kunnen de leerlingen hun tijd beter indelen en kunnen opdrachten op afstand gemaakt en beoordeeld worden. Ook de tijd die geïnvesteerd is in het maken van video’s levert nu al tijd op. Zo kunnen er makkelijk aanpassingen gemaakt worden aan het online lesaanbod en heeft de docent meer tijd om individueel feedback te geven doordat de basiskennis en opdrachten nu zelfstandig worden verricht. Dit leidt niet alleen tot meer efficiëntie, maar ook tot betere resultaten. Zo blijkt dat het gemiddelde van leerlingen 10-15 punten hoger ligt dan voorheen.

Beroepsgericht onderwijs binnen Defensie Vaarschool met GPAL
Inmiddels zijn de scholen weer geopend en wordt GPAL nog steeds actief gebruikt binnen de DVS. Want GPAL past ook heel goed binnen het Beroepsgericht Onderwijs. Voorheen werd er binnen de Defensie Vaarschool traditioneel onderwijs verzorgd, dat vooral bestond uit het zenden van informatie naar leerlingen. Nu krijgen de leerlingen de basisinformatie van de docent in de les en gaan dan direct aan de slag met een opdracht waarbij ze zelf op zoek moeten gaan naar informatie. Vervolgens maken de leerlingen een video waarin ze laten zien wat ze die dag geleerd hebben. In de GPAL app kunnen deze video’s geupload worden en kunnen medestudenten en docenten makkelijk individuele feedback geven op het werk.

 

Meer weten over GPAL of eens sparren over uw organisatie? 

Stuur ons dan een bericht

 

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and
    Terms of Service apply.