GPAL introduceert: Chat voor leren

Bij bijna elke klant zien we een steile groeicurve in het zakelijk gebruik van bijvoorbeeld Whatsapp als voorkeurskanaal voor het communiceren met allerlei aangemaakte groepen. Vooral op de werkvloer lijkt het chatten het e-mailen en bellen te gaan verslaan.  Vanuit het perspectief van leren en kennis behoud gezien is het nadeel van chatten echter dat het de gedeelde kennis niet bewaard; je moet al gauw een heel eind terug scrollen om iets uit de chatgeschiedenis weer terug te vinden.

“Het nadeel van het gebruik van Chat is dat gedeelde kennis niet gemakkelijk wordt bewaard en gevonden”

De hele filosofie van GPAL is gebaseerd op het idee om te leren van elkaar en een cultuur van kennisdeling (peer-to-peer) te creëren. Daarom hebben we ervoor gekozen om in GPAL een geïntegreerde, simpel te gebruiken Chat te ontwerpen die het leren extra stimuleert maar  tegelijkertijd ook focust op kennisbehoud.

  • Binnen GPAL introduceren we automatisch gegenereerde chat groepen, voor groepen medewerkers die samenwerken zodat ze elkaar vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen geven;
  • De medewerkers binnen een bepaalde chatgroep hebben altijd toegang tot dezelfde content in de video bibliotheek;
  • We hebben het mogelijk gemaakt om instructievideo’s met een link te delen in de chat;
  • Dat lijkt niet direct heel bijzonder maar het grote verschil bij GPAL is dat deze video’s in een logische structuur bewaard blijven in de video bibliotheek waar ze makkelijk terug te vinden zijn en dus niet verdwijnen in een chat geschiedenis;
  • Dus sommige kennis die wordt uitgewisseld in de chat kan nu worden bewaard in eenvoudig te begrijpen instructievideo’s. Een collega kan binnen een paar minuten een nieuwe video maken of verwijzen naar een reeds bestaande video, die nu veelvuldig bekeken en gedeeld kan worden bekeken vanuit de videobibliotheek;
  • Zoals we uit ervaring weten zullen medewerkers ook nog andere chat apps zoals WhatsApp blijven gebruiken. Daarom hebben we het ook mogelijk gemaakt om links naar GPAL instructievideo’s te delen in andere chat apps. Hierdoor kunnen medewerkers  video’s delen in alledaagse chat apps, maar worden ze wel bewaard in de centrale GPAL bibliotheek .

“Kennis die wordt gedeeld binnen de chats kan worden bewaard in eenvoudig te begrijpen en eenvoudig te maken video instructies”

De opkomst van chats en messengers in zakelijke communicatie

Er is een reden waarom iedereen tegenwoordig graag gebruik lijkt te maken van chats om te communiceren: het is een eenvoudige en snelle oplossing. Vooral de jongere generaties hebben duidelijk de voorkeur voor chatten en in plaats van mailen, bellen en daadwerkelijk praten, maar ook oudere generaties pikken het steeds sneller op en ervaren de voordelen van het verzenden van snelle chat berichtjes naar elkaar.

Dezelfde soort trend wordt ook gezien in de zakelijke wereld waar binnen veel bedrijven steeds meer gebruik maken van Chat oplossingen voor zakelijk gebruik.

Een aantal redenen waarom chat functies populairder aan het worden zijn ten opzichte van email en bellen:

  • Het is een snellere en makkelijkere manier van vragen stellen en antwoorden krijgen in vergelijking met het meer langdurige en formele karakter van emails;
  • Het biedt een meer directe, tweerichtings- real-time conversatie, in tegenstelling tot email
  • Het biedt de mogelijkheid tot multi-tasking, omdat chatten gemakkelijk kan worden gedaan op de achtergrond. (liever niet natuurlijk maar we doen het allemaal)

Het belang van interactie bij leren

Chatten is gewoon een  moderne manier van interactie en communicatie die van groot belang is voor het leren, zoals al vele malen wetenschappelijk is bewezen. Psycholoog Lev Vygotsky heeft al in 1979 vastgesteld dat sociale interacties, waaronder Communicatie Onder collega’s en leeftijdgenoten, alsmede tussen studenten en docenten essentieel is voor het leren en dat mensen het beste leren wanneer hun leeromgeving dergelijke interacties faciliteert. In zijn baanbrekende meta-analyse op het gebied van educatief onderzoek, geeft John Hattie aan dat vooral leraar-student relaties, feedback, discussie en samenwerking belangrijke elementen zijn voor goede leerprestaties.

Dat is precies waarom GPAL van video-leren een gezamenlijke inspanning maakt voor en door medewerkers en onze verbeterde chat het leren nog socialer en interactiever zal maken.

Meer weten? Neem contact met ons op of mail naar info@gpal-learning.com