Het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU-bedrijf) is het kledingbedrijf van het Ministerie van Defensie en verzorgt alle kleding en uitrusting voor de medewerkers van Defensie. Hieronder valt ook het ceremonieel tenue; een speciale militair uniform wat voor bijzondere gelegenheden gedragen wordt, zoals bijvoorbeeld op Prinsjesdag.

“In de voorbereiding van Prinsjesdag, en op de dag, zelf worden grote groepen militairen gekleed in het ceremonieel tenue, alleen weten zij lang niet allemaal hoe bijvoorbeeld de koordsjerp nou hoort te hangen, of hoe de pluim op het hoofddeksel moet staan. Met GPAL kunnen we via video-instructies veel makkelijker die informatie verschaffen op grote schaal.”
– Myriam, communicatieadviseur binnen KPU-bedrijf

Op een dag zoals Prinsjesdag moet het KPU-bedrijf grote groepen militairen assisteren met het correct aantrekken van het ceremonieel tenue. Het KPU-bedrijf is daarom, in samenwerking met MIND, begonnen om met simpele video instructies uitleg te geven over de draagwijze van de ceremoniële tenues. 

 

Het maken van instructievideo’s

Een vast filmteam is nu hard aan de slag om instructievideo’s te maken over het ceremonieel tenue. Met behulp van een aangeklede paspop wordt er, in korte video’s, uitgelegd hoe het tenue gedragen moet worden, in welke volgorde iemand het aan moet doen en welke speciale attributen horen bij welk regiment en welke rang. In totaal zullen meer dan 100 video’s gemaakt moeten worden, omdat per regiment en rang er verschillende vereisten zijn waaraan het tenue moet voldoen. 

“Het maken van korte video’s per onderwerp heeft ook voordelen voor de desbetreffende militair. Stel je wilt alleen weten hoe je je koordsjerp om moet doen dan kun je op deze manier een korte video kijken van 30 seconden met de relevante informatie, in plaats van dat je een hele video van 4 minuten moet kijken.”
– Myriam

Ondertussen zijn er in een maand tijd al 13 video’s opgenomen en worden er elke dinsdag nieuwe video’s bijgemaakt. 

Zie hieronder video-instructies gemaakt door het KPU-bedrijf

 

Kennis waarborging en informatievoorziening 

De korte instructievideo’s over het ceremonieel tenue worden nu nog niet gedeeld, maar zullen hopelijk volgende Prinsjesdag gebruikt kunnen worden om de vele militairen te voorzien van de juiste informatie. Het verfilmen van de kennis rondom het ceremonieel tenue heeft echter ook nog een ander doel. De video’s worden gebruikt om makkelijk kennis waar te borgen binnen de organisatie. 

“Door het maken van de instructievideo’s met GPAL kunnen we kennis beter waarborgen en deze overdragen aan nieuwe medewerkers. Aan de andere kant zorgen de video’s ervoor dat je op een leuke manier kennis kunt vergaren; een video is gewoon veel leuker dan lezen.”
– Myriam

 

Positieve verwachtingen : Prinsjesdag volgend jaar 

Volgend jaar wilt het KPU-bedrijf de GPAL instructievideo’s gaan uitrollen rondom Prinsjesdag (als het natuurlijk mogelijk is met het COVID-19 virus). De vorm hiervan is nog niet besloten, maar een mogelijkheid zou zijn om een QR-code te hangen bij elk regiment. Deze QR-code kan dan gescand worden met de GPAL app en leidt naar de instructievideo’s die uitleg geven over het tenue en de attributen die horen bij dat specifieke regiment. 

“Op Prinsjesdag proberen we altijd zo goed mogelijk alle militairen te helpen met het tenue, maar met drie man is dit erg veel werk. Ik denk dat de video’s een leuke ondersteuning zouden kunnen zijn in de aanloop van Prinsjesdag, zodat de desbetreffende militair zich kan verdiepen in de draagwijze van zijn tenue.
– Myriam

 

Het KPU-bedrijf is voorlopig nog bezig met het maken van alle instructievideo’s, maar we zijn nu al benieuwd naar volgend jaar Prinsjesdag! 


Wilt u weten wat GPAL voor uw organisatie kan betekenen?

Stuur ons dan een bericht

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and
    Terms of Service apply.